Ce trebuie sa faci in cazul unui accident auto?

accident auto
5/5 - (1 vote)
Share Button

In Romania, in fiecare an au loc zeci de mii de accidente, insa din fericire cele mai multe dintre ele produc doar pagube materiale privind deteriorarea autovehiculului, spre deosebire de ocupanti. Doar, unul din trei accidente implica vatamarea corporala a conducatorului auto.
Se considera accident de circulatie un eveniment ce a fost produs pe un drum deschis circulatiei publice.

Daca esti implicat intr-un accident auto, exista anumite lucruri pe care le poti face pentru a-ti proteja interesele, si anume:

  • Nu pleci mai departe de locul accidentului, chiar si in cazul unui eveniment minor;
  •  

  • Poti preveni aparitia de noi accidente (accidente in lant) prin pastrarea semnalizatoarelor aprinse. In cazul in care este noapte si luminitele nu functioneaza, ar trebui sa ai o lanterna pentru a mentine siguranta, in timp ce astepti in masina accidentata sau langa ea pe marginea drumului;
  •  

  • trebuie sa suni la politie sau la 112, chiar daca nu exista leziuni grave. Ai nevoie de un raport al politiei pentru a-l depune la compania de asigurari, chiar daca aceasta este o cerere pentru deteriorarea autovehiculului. Vehiculul implicat in accident ar trebui sa ramana in pozitia in care s-a produs evenimentul, cu exceptia cazului in care interfereaza cu traficul;
  •  

  • Atunci cand soseste agentul de politie, asigura-te ca ii spui acestuia exact ce s-a intamplat. Daca nu mai tii minte anumite fapte, spune-i acest lucru agentului de politie. Nu incerca sa speculezi sau sa ghicesti anumite fapte care sa denatureze adevarul. Daca esti ranit si nu simti nicio durere, spune-i si acest lucru lucratorului politiei. De multe ori durerea si leziunile cauzate de accident devin aparente dupa coliziunea reala.
  •  

  • Daca se intampla sa ai o camera auto in vehicul sau un telefon mobil echipat cu aparat foto, ar trebui sa realizezi fotografii ale vehiculelor cu deteriorarile vizibile existente. Daca ai leziuni vizibile, ar trebui sa le fotografiezi si pe acelea. In cazul in care nu se pot face fotografii la locul accidentului, fa-le cat mai curand posibil dupa accident
  •  

  • De obicei agentul de politie investigheaza si obtine informatii cu privire la accident. De asemenea trebuie sa obtii informatii despre asigurarile pe care le au toate vehiculele implicate in accident. Daca exista martori ar trebui sa obtii informatii de la ei, astfel incat in cazul unui proces tu sau avocatul sa-i poti contacta.
  •  

  • Anunta compania de asigurare, cat mai curand posibil, deoarece multe dintre politici necesita raportare imediata si o cooperare deplina. Afla daca ai beneficii medicale ca parte de cooperare, astfel incat sa o poti utiliza. De fapt daca ai aceasta acoperire, ti se cere sa prezinti companiei de asigurari factura medicala.
  •  

  • Pastreaza cu grija toate documentele legate de accident, precum si toate informatiile, care ar trebui sa includa procesul verbal, numele si numerele de telefon ale tuturor persoanelor de contact, iar in cazul in care masina implicata in accident a fost inchiriata, chitanta care sa demonstreze acest lucru.
  •  

  • persoanele implicate in accident pot fi recalcitrante sau speriate de multe ori. Nu intra in discutii contradictorii, ci limiteaza-te la a discuta doar cu organul de politie si numai cu privire la eveniment, fara a recunoaste vreo fapta sau vinovatie care nu iti apartine. Acest lucru va fi stabilit ulterior.
  •  

  • Daca politistul sosit la fata locului refuza sa elibereze si alte acte in afara documentului de reparatie, ia legatura cu asiguratorul tau pentru ca acesta sa-ti elibereze imediat in urma unei cereri, documentele necesare.

Cine plateste daunele?

In cele mai multe cazuri, la producerea unui eveniment, intrebarea care se pune de obicei este cine va plati daunele. In timp ce celalalt conducator auto implicat in eveniment poate accepta sa plateasca pentru daunele provocate, insa trebuie sa astepte factura de reparatii, timpul va trece si el pana la urma poate spune ca factura este prea mare si ca nu accepta plata. In acest caz compania de asigurari va intampina dificultati in punerea cap la cap a probelor, daca este depusa o cerere in acest sens.

De asemenea, trebuie retinut faptul ca nu ai nicio modalitate de a afla daca celalalt conducator auto implicat in eveniment nu isi va schimba mentalitatea, schimbandu-si declaratia.

El poate pretinde chiar leziuni ce nu au fost evidentiate la locul accidentului, iar acest lucru poate sa insemne ca asiguratorul tau poate ajunge sa-i plateasca daune sau si mai rau, poti fi tarat intr-un proces. Drept urmare, trebuie sa te asiguri ca firma asiguratoare are versiunea a ceea ce s-a intamplat de fapt.

Intelegerea amiabila

In cazul in care in urma accidentului au rezultat numai pagube materiale, pot fi solutionate fara documente, de catre Politia de raportare, prin completarea si semnarea de catre ambii conducatori auto implicati in accident, a unei forme de solutionare amiabila astfel:
conducatorii vehiculelor respective descriu circumstantele accidentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate in accident, precum si cele ce apar in propriile polite de asigurare RCA.

Este important sa ai incheiata asigurarea RCA obligatorie

Ca participant in trafic poti fi oricand implicat intr-un eveniment rutier neprevazut. Din acest motiv trebuie sa ai asigurare RCA valabila.

Chiar daca uneori nu ai timp pentru a te deplasa la un broker de asigurari, exista si varianta de a incheia polita RCA online. In plus ai avantajul ca poti compara tarifele RCA si sa alegi cea mai buna oferta avand la dispozitie toti asiguratorii intr-un singur loc.

In cazul in care daunele platite de compania de asigurare sunt sub o anumita suma, accidentul nu poate fi considerat exigibil, evitand astfel un proces si implicit pedeapsa.

Intregul proces de asigurare va fi mult mai usor in urma unui accident daca stii detaliile privind acoperirea. Nu astepta producerea unui eveniment pentru a afla ca polita ta de asigurare nu acopera automat costurile pentru remorcare.

In general trebuie sa porti la tine permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al autovehiculului, C.I., documente de transport, tichet de asigurare RCA, precum si o copie a politei CASCO (in cazul in care ai facut asigurare CASCO).

Accidentele pot fi evitate daca semnalizezi din timp manevrele pe care urmeaza sa le faci si daca esti atent in trafic. Mai mult decat atat, daca ai copii in masina este important sa ii transporti in conditii de siguranta.

Accidentele auto au un impact extraordinar asupra tuturor persoanelor implicate in eveniment, atat emotional cat si financiar. Daca esti unul dintre norocosii care au evitat pana acum un accident, fie el si minor, sa speram ca aceste sfaturi te vor ajuta la mentinerea stabilitatii in urma unui eveniment. Daca totusi se va intampla vreodata sa fii implicat intr-un asemenea accident rutier, retine tot ceea ce ai citit aici pentru a face fata consecintelor ulterioare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.